Den 13 juni startade Oravis Trafiks buss kl. 7.45 från Rejpelt, med Filip Hästbacka vid ratten. För att från Rejpelt, via City och längs vägen till i Kaitsor plocka upp sammanlagt 51 resdeltagare.
Oravais Trafiks
trevliga chaufför Filip Hästbacka.
Första målet för resan var Tyyneläs tomteverkstad i Larsmo. Här finns byggnader från 1700-talet av vilka de flesta bebos av tomtar. Tomtemor själv som tillverkar tomtarna heter Eija Porkola.
Pensionärsklubben tas emot av guiden. Foto: Ulf Friman
Kaffetanden hade börjat värka så det blev gott med kaffe med dopp i antingen huvudbyggnaden eller i det vackra lusthuset. Vi behövde hela den avsatta tiden för besöket för att hinna gå omkring och titta in i alla hus och kanske köpa en tomte eller något annat juligt. Besöket avslutades med ett lotteri.
Lusthuste i tomtebyn Tomtetrio
En tomtekör
Följande punkt på programmet var en guidad rundtur i Jakobstad, bland annat genom trähusstadsdelen Skatan. Där kändes det trångt mellan husen med en stor buss. Chauffören Filip verkade inte dela min känsla.
Efter stadsrundturen var det dags för en god lunch på segelpaviljongen Pavis där pensionärsklubben fick ett eget kabinett.
Efter maten var det dags att åka till det arktiska museet Nanoq, invigt i juni 1991. Nanoq betyder isbjörn på grönländska. I utställningshallen möttes vi av en uppstoppad isbjörnshona. Guiden berättade om museets historia och om dess grundare Pentti Kronqvist. I museet visas kultur och seder från Arktis. Många av föremålen är fångstvapen.
Vid Nanoq i väntan på guiden. Guiden berättar...
Sista resmålet före hemfärden var en tur ut till Fäboda vid havsstranden.
Vill du veta mera om Tyyneläs tomteverkstad och Nanoq och se bilder besök respektive resmåls webbsida.